ALL ABOUT – WAX PRINTS

Wax prints zijn industrieel geproduceerde kleurrijke katoenen stoffen met batikprint.

Vrolijke kleuren en klassieke patronen die geïnspireerd zijn op de natuur, zijn erg populair.Tot de dag van vandaag namen wax prints vooral kenmerken uit de Afrikaanse mode over.

Meer nog: Als symbool van de Afrikaanse cultuur geven ze ook vorm aan internationale modetrends. Luxemerken sturen hun modellen steeds weer in jurken in deze prints of gemaakt van deze stoffen de catwalk op.

Een onderscheidend kenmerk van deze stoffen is het "doorgedrukt patroon", d.w.z. dat het patroon aan de voor- en achterzijde even goed zichtbaar is. Vaak wordt er ten onrechte van uitgegaan dat wax prints een waslaag hebben (wax is Engels voor was). De naam wax prints komt eigenlijk van het oorspronkelijke productieproces van de stof:

De batik techniek komt oorspronkelijk uit Indonesië en was eigenlijk een zogenaamde reserve verftechniek. Hier wordt zogenaamd reservemateriaal zoals was, hars of zetmeel op de stof aangebracht, zodat deze delen van de stof bij het latere verfproces worden beschermd en het aangebrachte patroon na het uitwassen en verwijderen van het reservemateriaal lichter of in de oorspronkelijke kleur van de stof verschijnt.

Bij meerkleurige wax prints is het drukken een complex proces van maximaal 25 stappen, waarbij de stappen van het aanbrengen, het inkleuren en het uitwassen altijd afwisselend plaatsvinden.

Je CECIL-redactie

Vind meer printitems:

Neem contact met ons op

Service- en bestelhotline

Ma-vrij 08:00-18:00 uur
Normaal vast netwerktarief van je telefoonprovider, het mobiele telefoontarief kan verschillen.

Betaalmogelijkheden
Vooruitbetaling
Verzendmogelijkheden
PostNL - Logo
Landenselectie