Internationale confectiematen: zo wordt je er wijs uit

Internationale confectiematen: zo wordt je er wijs uit

Confectiematen: bijna in elk land anders

Je Nederlandse kledingmaat ken je ongetwijfeld, maar hoe is het gesteld met de confectiematen uit het buitenland? Bij het shoppen via internet kom je steeds meer internationale merken tegen en vaak ook compleet andere systemen voor confectiematen. Een vergissing is dan zo gemaakt, want bij confectiematen is er geen internationale standaard.

De Italiaanse maat 38 is niet hetzelfde als de Franse 38 of de Duitse 38. Dat komt doordat de fabrikanten de kledingmaten afstemmen op het gemiddelde postuur van de bevolking. Daarnaast spelen per merk ook nog afzonderlijke overwegingen een rol, omdat de maten soms op een zeer specifieke doelgroep worden afgestemd. Weliswaar probeert de EU al sinds vele jaren uniforme kledingmaten in te voeren, maar tot nog toe zonder succes.

In Nederland stelt het Nederlands Normalisatie Instituut in Delft de normen op basis van zogenaamde meetreeksen bij de bevolking. Op deze gegevens zijn vervolgens de kledingmaten van vele, zo niet alle Nederlandse fabrikanten gebaseerd. In alle andere landen zijn er vergelijkbare onderzoeken voor het opmeten van de bevolking. Omdat mensen in Noord-Europa doorgaans groter zijn dan in Zuid-Europa zijn er dan ook grote verschillen in de confectiematen.

Bij Scandinavische merken zijn de pasvormen vaak lang en smal. Zuid-Europese merken stemmen de maat af op de doorgaans kleinere en wat fijner gebouwde doelgroep. In Noord-Amerika vallen de pasvormen vaak wijder uit. Dat maakt het logisch dat bij het ene merk de kleding beter past dan bij het andere.

De gebruikelijke standaardmaten in Nederland lopen bij dameskleding van 32 tot 54 (en van 40 tot 62 bij herenkleding). Deze confectiematen zijn ook van toepassing op Denemarken, Duitsland, Oostenrijk, Polen, Tsjechië en Zwitserland. Bij dameskleding wordt niet gelet op de lengte en wordt bij een standaardmaat 164 tot 170 cm als uitgangspunt genomen. Als je buiten deze range valt, dan behoor je tot de korte of lange vrouwen.

In Frankrijk, Italië en Spanje zijn er andere systemen om de maten weer te geven. Als je van Franse merken houdt, moet je een maatje groter nemen. De Nederlandse 38 komt in Frankrijk overeen met 40. Bij merken uit Italië moet je zelfs twee maatjes groter kiezen, want een Italiaanse 42 komt overeen met een Nederlandse 38.

Ook Groot-Brittannië kent een heel ander systeem voor confectiematen. Op het eiland gelden voor dames de maten 6 tot 14 (wat in Nederland overeenkomt met 32 tot 42). Deze maten mogen niet worden verwisseld met de confectiematen uit de VS. De Amerikaanse maten bij dames lopen van 2 tot 16 (wat overeenkomt met 32 tot 46).

De meest internationale maten zijn S, M en L (small, medium en large)

Ze worden in Nederland en tal van andere landen gebruikt. Vooral als het gaat om sportkleding. De X voor de letter staat voor het woord ‘extra’, dus ‘extra small’ of ‘extra large’. Intussen zijn er ook merken die mode in maat XXS of XXL verkopen.

Hier nog even een overzicht van welke internationale confectiematen overeenkomen met de Nederlandse 38:

- confectiemaat 40 in Frankrijk
- confectiemaat 42 in Italië
- confectiemaat 8 in de VS
- confectiemaat 12 in Groot-Brittannië
- internationale confectiemaat S

Internationale confectiematen: zo wordt je er wijs uit

Tips: zo bepaal je je confectiemaat

Als je je kledingmaat wilt vaststellen, zijn de volgende meetwaarden van belang:

1) De borstomtrek: meet de breedste plek van het bovenlichaam onder de oksels.

2) De taillemaat: meet direct boven de navel van je buik.

3) De heupomtrek: leg het meetlint over het breedste deel van de billen.

4) De armlengte: meet van de nekwervel via het schouderuiteinde tot het polsgewricht. Houd de arm hierbij licht gebogen en meet de achterkant.

5) De binnenbeenlengte: meet de binnenkant van het been, van het kruis tot aan het enkelgewricht.

6) De buitenbeenlengte: leg het meetlint over de buitenkant van het been van de taille tot onder aan het enkelgewricht.

Deze meetwaarden helpen je om bij alle fabrikanten de juiste confectiematen te bepalen. Bij alle fabrikanten geven in een maattabel het exact aantal centimeters aan voor de kledingmaten.

Confectiematen: meten is weten!

Om bij het onlineshoppen de bijpassende confectiematen te bestellen, is het de moeite waard om zelf eens het meetlint erbij te pakken. De Fit Guide van CECIL helpt je bij het vinden van de juiste maat. Daarin wordt uitgelegd hoe de kledingmaten zich verhouden tot de Duitse confectiematen. Verder staan er ook overzichtelijke maattabellen in.

Internationale confectiematen: zo wordt je er wijs uit