Argyle:
Argyle is een venstervormig, schaakbordachtig ruitpatroon met gekruiste strepen in een contrasterende kleur. Het borduurwerk “Pringle of Scottland” werd na de Eerste Wereldoorlog weer in productie genomen. Het borduurwerk Pringle of Scottland werd na de Eerste Wereldoorlog weer in productie genomen. Koning Edward VIII, die toen nog de Prins van Wales was, hield van het gekleurde patroon. Hij droeg het ruitpatroon vooral graag bij het uitoefenen van zijn favoriete hobby: golfen. Zo werd argyle in Groot-Brittannië vooral populair onder golfers en beleefde een wereldwijde triomf als moderne patroonklassieker in de vrijetijdsmode. Ook bij schooluniformen en de beroemde Burlington sokken wordt tegenwoordig gebruik gemaakt van het schaakbordachtige, gestileerde argyle bestaande uit ruiten.
Extra stylingtip: Evergreen heel easy! Wij houden van de combinatie met jeans. Door het met denim pieces te stylen, krijgt het degelijke argyle-ruitpatroon de broodnodige meer relaxte uitstraling. Of het nu een ruiten blouse, sjaal of cape is, het ensemble met een jeans is misschien geen baanbrekende noviteit, maar saai is het ook nooit. Maar het belangrijkste is: als combinatie raakt het nooit uit de mode!
Vensterruit:
Een heel groot ruitpatroon dat de afgelopen jaren herhaaldelijk furore heeft gemaakt in de mode. Het tegelpatroon bestaat meestal uit twee kleuren: een neutrale basiskleur en een fijn, eenvoudig tegelpatroon, dat bestaat uit afzonderlijke lijnen met eroverheen een bijpassende kleur. Hele grote vensterruiten worden ook wel windowpanes genoemd. Het cleane ruitpatroon kan in talloze outfitvarianten geïntegreerd worden en bewijst zijn absolute flexibiliteit in de dames- en herenmode.
Extra stylingtip: Grotere ruitpatronen zoals de vensterruit komen goed tot hun recht als single-it-piece in een outfit. De vensterruit heeft echter een styling-kenmerk dat voor alle ruitpatronen geldt. Je kunt hem namelijk perfect met andere ruitpatronen combineren. Bij deze patroonmix moet je een monochrome look kiezen die bestaat uit grote en kleine ruitpatronen in vergelijkbare kleuren.
Glencheck:
Het ruitpatroon glencheck vindt zijn traditionele oorsprong in de Schotse Hooglanden. Daar, in een wijk in de buurt van Loch Ness, werd het fijne ruitpatroon voor het eerst ontworpen. Zo is ook de naam van dit fijne ruitpatroon ontstaan, want glen betekent bergdal, cheque betekent ruit. Het klassieke ruitpatroon bestaat uit smalle en grovere ruiten, die meestal uit twee kleuren bestaan. Karakteristieke kleurencombinaties zijn vaak zwart-wit of grijs-zwart. Het fijne ruitpatroon vind je in vele variaties bij CECIL. Het populaire patroon is al vele seizoenen een must in elke herfst- en wintergarderobe.
Extra stylingtip: Glencheck is onze modefavoriet als het gaat om een allover ruiten outfit. Of het nu voor een belangrijke afspraak is, op kantoor of 's avonds bij een drankje: broek en blouse of blazer in dezelfde glencheck zien er zowel elegant als tijdloos uit. Met de allover ruiten look kunnen de schoenen en accessoires effen zijn.
Pied-de-poule
De klassieker onder de ruitpatronen. Pied-de-poule is een van de tweekleurige ruitpatronen. Dit modieuze ruitpatroon, dat eigenlijk zwart-wit is, dankt zijn naam aan de gekartelde randen tussen de donkere en lichte vierkanten. Die lijken op de klauwsporen van hanen. Pied de poule - zoals dit trendy patroon in het modejargon meestal wordt genoemd - is niet hetzelfde als het Pepita-ruitpatroon, ook al wordt het in de volksmond er ten onrechte vaak mee vergeleken.
Extra stylingtip: Ruiten als hoogtepunt van de outfit - ja, pied-de-poule is hier het perfecte ruitpatroon voor! Of het nu een cape, ruiten jurk of ruiten blouse is, als de rest van je look vrij effen en eenvoudig is, komt dit modieuze patroon van CECIL heel goed tot zijn recht. Met pied-de-poule in zwart-wit, in combinatie met effen outfits in pulserende, levendige nuances zoals pink, geel of rood, ontstaat een modieuze blikvanger.
Tartan:
Er zijn talloze soorten tartan. Speciale kleurencombinaties worden toegewezen aan verschillende Schotse clans. Sommige tartanpatronen zijn door patenten gereserveerd voor gebruik door Britse modefabrikanten, herenkledingwinkels of de koninklijke familie en de bijbehorende uniformen. De Schotse ruit of het Schotse patroon wordt tegenwoordig niet langer alleen gebruikt voor Schotse kledingstukken zoals kilts, maar heeft de mode allang stormenderhand veroverd. Vooral casual flanellen overhemden, kerstmode, accessoires en cadeaupapier in modern tartan zijn wereldwijd erg populair.
Extra stylingtip: Tartan speelt echt een grote rol in de mode. Van punk tot haute couture - het opvallende trendy patroon heeft overal in de modewereld zijn plek gevonden. Precies daarom moet je bij het combineren van de Schotse klassieker hierop letten: met tartan is minder gewoon meer. De opvallende cultklassieker staat het beste in combinatie met effen kleding en hoeft niet per se met andere gekleurde ruitpatronen gecombineerd te worden. Om het bij het stylen met tartan eenvoudig en easy goed te doen, neem je een kleur uit het patroon en laat deze in de look terugkomen. Omdat dit ruitpatroon uit meerdere kleuren bestaat, heb je keuze te over en tegelijk veel stylingmogelijkheden.
Pepita:
Dit ruitpatroon wordt vaak met pied-de-poule verward. Het pepitapatroon bestaat uit kleine ruitjes die door diagonale lijnen met elkaar verbonden zijn. Het elegante, tijdloze en heel chique ruitpatroon dankt zijn naam waarschijnlijk aan een Spaanse danseres die Pepita de Oliva heette. Dit ruitpatroon bestaat uit kleine, voornamelijk zwart-witte ruitjes, die door smalle, schuine lijnen met elkaar verbonden zijn. Alleen op het eerste gezicht kun je het verwarren met pied-de-poule. Als je beter kijkt zijn de twee ruitpatronen fundamenteel anders geweven en getekend.
Extra stylingtip: Jurken, broeken, blouses en tops in het Pepita-ruitpatroon zijn al bijna vijftig jaar echte evergreens in de mode. Omdat Pepita absoluut tijdloos en subtiel is, kun je bij het combineren eigenlijk niets echt fout doen. Dit ruitpatroon is op zijn mooist als het patroon niet te groot is. Pepita is ook een veelzijdig patroon voor accessoires.
PIED-DE-POULE
Is een variatie op het klassieke glencheck-patroon uit Schotland. Als over het basispatroon van de glencheck nog een overruit verwerkt is, wordt het daaruit resulterende patroon "Prince of Wales Check" genoemd. Je kunt zelf bepalen hoe sterk het contrast van de overruit moet zijn. Vaak zie je een grijze onderruit met een overruit in geel, violet of felgroen. In principe is het zo dat Prince of Wales slechts minimaal afwijkt van het glencheck-patroon, maar toch een ander optisch effect heeft en door het contrast van de overruit nieuwe styling-mogelijkheden biedt. In Oostenrijk staat het patroon bekend onder de naam "Esterházy".
Extra stylingtip: Ruiten in een nieuw jasje! In plaats van serieus en elegant, kun je Prince of Wales Check ook perfect met de athleisure stijl combineren. Met sportieve schoenen, een sweatpants of een sweatshirt wordt een ruiten shirt van CECIL een dynamische en toch zeer moderne styling-accessoire. Je creëert een eyecatcher-effect als je de kleur van de overruit in de rest van de outfit terug laat komen, want dat is meestal een levendige, felle kleur.
Vichy:
Gewoon kleine ruitjes en traditioneel. We zijn helemaal weg van dit ruitpatroon, dat vernoemd is naar een kuuroord in Frankrijk. Het Vichy-ruitpatroon is overwegend tweekleurig: blauw-wit, rood-wit of andere basic- of pastelnuances. Maar we houden ook van degelijke Vichy-patronen: denk maar eens aan de klassieke Beierse klederdracht op het Oktoberfest in München. Of aan het tafelkleedpatroon in je favoriete Italiaanse restaurant? Inderdaad, dat is Vichy-ruit! Het eenvoudige patroon wordt ook gingham of Brabants bont genoemd. Oorspronkelijk werd de boerenruit voor gordijnen, beddengoed of theedoeken gebruikt. Pas later werd het sympathieke patroon opgenomen in de galerij van iconische patronen. In de jaren vijftig hebben legendes als Brigitte Bardot en Audrey Hepburn, gekleed in kleine ruitjes, voor een ware hype gezorgd. Later baarde ook Lady Di opzien met haar modieuze ruiten look. Tot op de dag van vandaag bruist Vichy gewoon van vitaliteit en jeugdigheid. Kleurencombinaties van het Vichy-ruitpatroon in nieuwe interpretaties op jurken, blouses of shorts maken van elke dag een zomerdag, ongeacht de tijd van het jaar.
Extra stylingtip: Er is iets wat je met Vichy kunt combineren en dat komt bij ruitpatronen eigenlijk nooit voor. Nieuwsgierig? Juist: het bloemenpatroon Het romantische duo in pastel- of lichte tinten ziet er altijd fris en jeugdig uit. De combinatie van een bloemenprint met het zachte Vichy ken je vast wel uit de klederdrachtmode. Het aangename, zachte ruitpatroon staat echter ook goed op business-kleding. Gekleurde ruiten jurken, een casual ruiten blouse of een opvallende ruiten broek gecombineerd met een eenvoudige blazer geven qua styling het gewenste vleugje lichtheid aan lange dagen.